mandag 22. september 2014

Hva er kultur?

Kultur er det vi ser på som spesielt for en folkegruppe eller en nasjon. Det er klærne de går med, maten de spiser, hvilken sport de spiller og språket de snakker.
Kultur defineres som en bearbeidelse av naturen, og er verdier, ideer, normer og regler som et menneske har. Kultur overføres ofte fra generasjon til generasjon, men da i en litt forandret versjon fra den ene generasjonen til den andre. Man deler ofte kultur inn i hovedkultur og delkultur eller subkultur. Ordene sier seg nesten selv, men hovedkultur er den dominerende kulturen i et samfunn, som for eksempel den norske kulturen i Norge. Delkultur eller subkultur er derimot en mindre kultur i samfunnet, som for eksempel ungdomskulturen i Norge.
Det finnes fem forskjellige typer kultur; kultur som åndsliv(muskk og teater), kultur som aktiviteter(idrett og mat), kultur som arv og minne(språk og religion), kultur som livsform(japansk kultur og MC-kultur) og kultur som meningsfellesskap(verdier og normer). Felles for alle disse er at kultur er noe menneskeskapt.
Vi deler også inn kultursynene i forskjellige typer; normativ, beskrivende, essensiell og dynamisk kulturforståelse.
Normativ kulturforståelse går ut på at man dømmer andre kulturer ut i fra felles verdier og normer, et verdimål. Man ser på kulturen i forhold til sin egen, og finner da de forskjellene kulturene har. Dette er den mest etnosentriske forståelsen. Den beskrivende kulturforståelsen går ut på det motsatte, altså å beskrive kulturen ut i fra hva den faktisk er, og med minst mulig fordommer tilstede. Essensiell kulturforståelse beskriver det stereotypiske ved en kultur, essensen av hva kulturen innebærer og forklarer hvorfor folk i den kulturen handler som de gjør. Essensen er verdier, normer og regler som er felles for individene i kulturen. Den dynamiske kulturforståelsen beskriver kultur som noe dynamisk, noe som stadig forandrer seg. Det er noe som oppstår når mennesker kommuniserer med hverandre, ikke noe et menneske har.
En kan nesten si at folk fra samme kultur er på bølgelengde med hverandre, og det gjør kommunikasjon lettere.Gjennom kunnskap og erfaring, utvides kulturforståelsen til et menneske, og det vil være i stand til å forstå andre kulturers normer og verdier.

- Hege, Ragnhild og Thea

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar